2008.12.28.
20:41

Írta: Csakazértis

Eiffel-torony

Eddig mindenről írtam, csak a blog nevének okáról, vagyis az Eiffel-toronyról nem.

Mit kell tudni róla? A tervező, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét, az 1889. évi világkiállításra készült. Eredeti terv az volt, hogy a kiállítás után lebontják (jó, hogy nem így történt). A torony összmagassága 322 m. Ebből a torony 300 m, a tetején egy 22 m magas tévéadótorony helyezkedik még el. A tornyot 2,5 millió szegecs tartja össze, valamint több, mint 12 000 elemből áll.

 Maga a torony megosztja a franciákat is: van, aki szereti, és vannak akik csak "Csúfság"-nak hívják. Többször le akarták bontani, még ócskavasnak is eladták kétszer. A németek pedig a második világháborúban fegyvereket akartak belőle csinálni.

 Azért az enyém kicsit másképp néz ki. És nem kell hozzá 12 000 elem. Papírból készült, mint az a címben kiderül. Egy Praktika számban találtam egy oldalt, ahol papírból készült dolgokat lehet csinálni (a leghíresebb látnivalókon át egészen a díszekig mindent talál ott az ember). Én elsőre az Eiffel-tornyot választottam ki, talán azért, mert mégiscsak most kezdek bele ebbe a műfajba, és elég nekem először 158 darabot összeragasztani.

Ez még a nyáron történt. Kellett hozzá három nap, mert a fénymásolópapír nem volt elég vastag, így muszály volt ráragasztani még egy fényes, amúgy semmire se jó papírra. Egy napig könyvprésbe raktam, majd másnap elkezdődhetett a kivágás és az összeragasztás. Az ilyenbe az a rossz, hogy van egy csomó miniatűr darab, amit sehogy se tud megfogni az ember. És még ragassza hozzá egy másikhoz!!!

 Persze, azt hozzá kell tenni, hogy egy olyan tornyot választottam, aminek egyik oldala egy kivilágított esti, a másik egy nappali tornyot ábrázol. Így arra is figyelni kellett, hogy az ember ne keverje össze az amúgy csak egy árnyalatban különböző alkotóelemeket.

 Végül következhetett az összeragasztás. Szerencsére nem találomra kellett a darabokat megragaszgatni, mert volt egy 6 oldalas melléklet, ami mindent leírt. Bár néha bele lehetett gabalyodni, de ez már nem lényeg. A végeredmény: egy saját Eiffel-torony, amit az ismerőseim jelentős része túl macerásnak tartana megcsinálni. Pedig nem lop el túl sok időt az ember életéből...

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív építészet eiffel torony

A bejegyzés trackback címe:

https://eiffel-torony-papirbol.blog.hu/api/trackback/id/tr65845823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása